Αναζήτηση βιβλίου:
Υπο κατασκευή
Σύντομα...

Η Εθνική Αντίσταση στη Φλώρινα - Καστοριά 1941 - 1944

 Συγγραφέας
 Κατηγορία
 ΙΣΤΟΡΙΑ
 Έτος Έκδοσης
 2016
 Σελίδες
 384
 Διαστάσεις
 17Χ24
 ISBN
 978-960-9492-79-9
 Τιμή
 24   Ευρώ
 
Για το βιβλίο αυτό δεν υπάρχουν κριτικές αναγνωστών. Μπορείτε να γίνεται εσείς ο πρώτος που θα γράψει μια κριτική για το βιβλίο αυτό.
Προσθέστε το δικό σας σχόλιο για το βιβλίο αυτό
Απόσπασμα
από το βιβλίο
«Τα μπλόκα γίνονταν πιο συστηματικά. Περισσότερο απ’ όλα οι κατακτητές φοβούνται την οργάνωση του εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος, μια γεύση του οποίου πήραν με την εμφάνιση που έκανε με προκήρυξή της η «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» και τις πληροφορίες που είχαν για την οργάνωση και τον εξοπλισμό του ένοπλου τμήματός της. Το πρώτο χτύπημα το δέχτηκε το Δενδροχώρι, το κόκκινο χωριό. Με τη βοήθεια της χωροφυλακής και των προβοκατόρων Λουκά Δαμιανού και Βόρι Στογιάννη, πιάστηκαν 21 μέλη του ΚΚΕ και της ΟΚΝΕ με την κατηγορία της απόκρυψης οπλισμού. Από αυτούς 6 εκτελέστηκαν στα Τρίκαλα…»

Μια σπάνια μαρτυρία του Αθανάσιου Ζιώγα, μαχητή και πολιτικό στέλεχος του ΚΚΕ, του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, εξιστορεί τη γέννηση και τη γιγάντωση του Εαμικού κινήματος στην πολύπαθη περιοχή της Φλώρινας και της Καστοριάς.

Το ακανθώδες μακεδονικό ζήτημα, οι αγώνες του σλαβόφωνου πληθυσμού, η πάλη ενάντια στο σοβινισμό, η δράση του ΣΝΟΦ, η υπόθεση Γκότσε ζωντανεύουν αυθεντικά μέσα από τον ιδανικό συνδυασμό αφήγησης και ντοκουμέντων.

Η οργάνωση «Ελευθερία», η θρυλική κατάληψη των φυλακών Φλώρινας, ο αφοπλισμός της χωροφυλακής. Οι σφοδρές μάχες με τους Παοτζήδες, τους Κομιτατζήδες και τα κάθε λογής όργανα των φασιστών και των Εγγλέζων.

Το τεράστιο έργο της Εθνικής Αλληλεγγύης και της Λαϊκής Αυτοδιοίκησης στην περιοχή. Η απελευθέρωση της Καστοριάς, του Αμύνταιου, της Φλώρινας. Αλλά και ένας πλήρης κατάλογος όλων των θυμάτων-μαρτύρων της περιοχής. Ένας φόρος τιμής στους ήρωες της Φλώρινας και της Καστοριάς. Ένα βιβλίο που έλειπε από το ανθολόγιο των σπουδαίων έργων για την Εθνική Αντίσταση. Φωτίζει άγνωστες πτυχές καυτών ιστορικών και πολιτικών ζητημάτων.

Το βιβλίο του Θανάση Ζιώγα «Η Εθνική Αντίσταση στη Φλώρινα - Καστοριά 1941 - 1944» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΕΝΤΟΣ, και διατίθεται σε όλα τα βιβλιοπωλεία.

Κατηγορίες Βιβλίων
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ
ΑΡΧΕΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ-ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ
ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΣΥΛΛΕΚΤΕΣ
ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΔΟΚΙΜΙΑ-ΜΕΛΕΤΕΣ
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
ΙΣΤΟΡΙΑ
ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ
ΛΕΞΙΚΑ
ΛΕΥΚΩΜΑΤΑ
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΔΟΚΙΜΙΟ
ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ
ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ
ΠΑΙΔΙΚΟ-ΝΕΑΝΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ
ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
ΠΟΙΗΣΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΩΛΗΣΕΙΣ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ειδικές Περιοχές
ΠΑΙΔΙΚΟ & ΝΕΑΝΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ
Βιβλία στην κατηγορία
ΙΣΤΟΡΙΑ:

 

Κατασκευή: Εκδόσεις ΕΝΤΟΣ 2003