Αναζήτηση βιβλίου:
Υπο κατασκευή
Σύντομα...

ΤΑ ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

 Συγγραφέας
 Κατηγορία
 ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ
 Έτος Έκδοσης
 1999
 Σελίδες
 200
 Διαστάσεις
 14x21
 ISBN
 960-85840-2-7
 Τιμή
 12,06   Ευρώ
 
Για το βιβλίο αυτό δεν υπάρχουν κριτικές αναγνωστών. Μπορείτε να γίνεται εσείς ο πρώτος που θα γράψει μια κριτική για το βιβλίο αυτό.
Προσθέστε το δικό σας σχόλιο για το βιβλίο αυτό
Απόσπασμα
από το βιβλίο
«Θεωρώ απαραίτητο να αναφέρω το σημαντικότερο ρόλο που διαδραμάτισε στη βελτίωση των καλλιεργειών του κάμπου μας το προσφυγικό στοιχείο. Είναι ομολογημένο απ’ όλους όσοι ασχολούνταν με τη γεωργία, ότι οι πρόσφυγες της Μικρασίας έφεραν μια επανάσταση στις καλλιέργειες, κυρίως στ’ αμπέλια και στα καπνά, μια επανάσταση που απέβη προς όφελος των καλλιεργητών του κάμπου μας. Θα συναντήσουμε στις σελίδες αυτού του πονήματος πλήθος τέτοιες καταγραφές για τις επιδόσεις των προσφύγων, που κατέκλυσαν το λεκανοπέδιο της Καλλονής, μετά το 1922».

Στην εύφορη γη του κάμπου της Καλλονής, στη Λέσβο, μας μεταφέρει η μελέτη «Τα γεωργικά της Λέσβου. Ο κάμπος της Καλλονής» του Χρήστου Τραγέλλη, λαογράφου και εκδότη του περιοδικού «Τα Καλλονιάτικα». Σκύβοντας επάνω από τις παραδόσεις του τόπου του, τις αγροτικές εργασίες του παρελθόντος, αλλά και τα νεότερα μέσα παραγωγής, τα είδη των καλλιεργειών, την κοινωνική οργάνωση στην ύπαιθρο, την ανάπτυξη των οικογενειακών δεσμών, αλλά και την ιδιαιτερότητα της λεσβιακής γης, ο συγγραφέας παραδίδει στον αναγνώστη μια πραγματική εγκυκλοπαίδεια για τη γεωργία, τη λαογραφία και τη γεωγραφία της Λέσβου.

Η εικονογραφημένη έκδοση που κυκλοφόρησε δαπάναις του Δήμου Καλλονής Λέσβου και διατίθεται και από τις εκδόσεις «ΕΝΤΟΣ», χωρίζεται σε έξι μέρη: Στο πρώτο περιγράφεται ο χώρος που καταλαμβάνει ο κάμπος της Καλλονής, με αναφορά στα συστατικά του εδάφους, στους υδάτινους πόρους και τα μέσα αξιοποίησής τους και στις μεθόδους οροθέτησης των χωραφιών. Στο δεύτερο μέρος γίνεται εκτεταμένη αναφορά στις καλλιέργειες του σιταριού, του κριθαριού, της σίκαλης, του καπνού, της ελιάς, των αμπελιών και των άλλων ειδών που κυκλοφορούν στον κάμπο. Στα υπόλοιπα τέσσερα μέρη περιγράφονται τα ζώα του γεωργού, οι σοδειές του, η κτηνοτροφία και τα αγροτικά τοπωνύμια που απαντώνται στην περιοχή.

Στο βιβλίο που προλογίζει ο Π.Δ. Μιχαηλάρης περιλαμβάνονται φωτογραφίες ιδιαίτερης ιστορικής αξίας, σχέδια, γλωσσάρι και ευρετήριο, καθώς και έγχρωμος χάρτης μεγάλων διαστάσεων της αγροτικής περιοχής της Καλλονής.

Το βιβλίο «Τα γεωργικά της Λέσβου. Ο κάμπος της Καλλονής», του Χρήστου Τραγέλλη, διατίθεται στην Αθήνα από τις εκδόσεις «ΕΝΤΟΣ».

Κατηγορίες Βιβλίων
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ
ΑΡΧΕΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ-ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ
ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΣΥΛΛΕΚΤΕΣ
ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΔΟΚΙΜΙΑ-ΜΕΛΕΤΕΣ
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
ΙΣΤΟΡΙΑ
ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ
ΛΕΞΙΚΑ
ΛΕΥΚΩΜΑΤΑ
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΔΟΚΙΜΙΟ
ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ
ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ
ΠΑΙΔΙΚΟ-ΝΕΑΝΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ
ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
ΠΟΙΗΣΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΩΛΗΣΕΙΣ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ειδικές Περιοχές
ΠΑΙΔΙΚΟ & ΝΕΑΝΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ
Βιβλία στην κατηγορία
ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ:

 

Κατασκευή: Εκδόσεις ΕΝΤΟΣ 2003