Αναζήτηση βιβλίου:
Υπο κατασκευή
Σύντομα...

ΤΑ ΜΝΗΜΙΔΙΑ
(Ζωτικό μανιφέστο)

 Συγγραφέας
 Κατηγορία
 ΔΟΚΙΜΙΑ-ΜΕΛΕΤΕΣ
 Έτος Έκδοσης
 2000
 Σελίδες
 26
 Διαστάσεις
 14x21
 ISBN
 960-8472-68-7
 Τιμή
 8   Ευρώ
 
Για το βιβλίο αυτό δεν υπάρχουν κριτικές αναγνωστών. Μπορείτε να γίνεται εσείς ο πρώτος που θα γράψει μια κριτική για το βιβλίο αυτό.
Προσθέστε το δικό σας σχόλιο για το βιβλίο αυτό
Απόσπασμα
από το βιβλίο
«Στα μνημίδια προσπάθησα να δεματιάσω σημαντικές στιγμές της επιστήμης και της τέχνης, στιγμές που σφράγισαν τον εικοστό αιώνα και υπό αυτή την έννοια ενθάρρυναν συγκεκριμένα αντανακλαστικά και συμπεριφορές.

Η συνολική θεώρηση του εικοστού αιώνα, με τις εκπληκτικές κατακτήσεις του, φανερώνει ταυτόχρονα κι ένα ισχυρό μέτωπο εναντίον ενός συστήματος αξιών που δημιούργησαν πολλές εκατονταετίες και επιδότησε η επιστημονική δραστηριότητα. Η μνήμη, το αίτιο και το αιτιατό κ.ά. είναι θεμελιώδη στοιχεία αυτού του συστήματος αξιών, το οποίο συνέδραμε τόσο ο Αϊνστάιν όσο και ο Θουκυδίδης και το οποίο ευνοεί τον προσανατολισμένο άνθρωπο».

Σκέψεις και προβληματισμοί γύρω από σημαντικές στιγμές της επιστήμης και της τέχνης που σφράγισαν τον εικοστό αιώνα και συνέβαλαν στη διαμόρφωση κοινωνικών συμπεριφορών περιλαμβάνονται στο δοκίμιο του Λουκά Πιστόλη.

Η Ιστορία, η μνήμη, ο χρόνος και η ταχύτητα, η τέχνη, (ζωγραφική, κινηματογράφος, μουσική), η επιστήμη (φυσική) και οι διανοούμενοι αποτελούν τα επίπεδα όπου κινείται ο νους και η πένα του συγγραφέα. Ιδιαίτερη βαρύτητα αποδίδεται στη μελέτη της επίθεσης που δέχονται ολοένα και περισσότερες κατακτήσεις του ανθρώπου από τη συντηρητική ιδεολογία.

Με αναφορές σε θεμελιώδη ζητήματα που διαμόρφωσαν τη σύγχρονη σκέψη και καθόρισαν την πορεία της επιστήμης, ο συγγραφέας επιχειρεί να αναλύσει κριτικά το πέρασμα της ανθρωπότητας από τον αιώνα που σημαδεύτηκε από τα πλέον αντιφατικά ιστορικά γεγονότα.

Σφριγηλός, φρέσκος, περιεκτικός ο λόγος του συγγραφέα, συνιστά πρόσκληση και πρόκληση για το νέο (κάθε ηλικίας) αναγνώστη.

Το βιβλίο του Λουκά Πιστόλη «Τα μνημίδια (20ός αιώνας: Η αστική ιδεολογία στην Τέχνη και στην Επιστήμη)», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «ΕΝΤΟΣ» και διατίθεται σε όλα τα βιβλιοπωλεία.

Κατηγορίες Βιβλίων
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ
ΑΡΧΕΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ-ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ
ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΣΥΛΛΕΚΤΕΣ
ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΔΟΚΙΜΙΑ-ΜΕΛΕΤΕΣ
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
ΙΣΤΟΡΙΑ
ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ
ΛΕΞΙΚΑ
ΛΕΥΚΩΜΑΤΑ
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΔΟΚΙΜΙΟ
ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ
ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ
ΠΑΙΔΙΚΟ-ΝΕΑΝΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ
ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
ΠΟΙΗΣΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΩΛΗΣΕΙΣ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ειδικές Περιοχές
ΠΑΙΔΙΚΟ & ΝΕΑΝΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ
Βιβλία στην κατηγορία
ΔΟΚΙΜΙΑ-ΜΕΛΕΤΕΣ:
-«O τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου»
-Η ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ
-ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΙΣΘΗΣΗ ΠΕΡΙ ΖΩΗΣ
-ΟΙ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΙ ΣΩΤΗΡΕΣ
-ΔΟΞΑ ΕΝ ΥΨΙΣΤΟΙΣ ΘΕΩ ΚΑΙ ΕΠΙ ΓΗΣ ΠΟΛΕΜΟΙ
-ΤΑ ΜΝΗΜΙΔΙΑ
-Ο ΑΝΘΡΩΠΟΠΙΘΗΚΟΣ

 

Κατασκευή: Εκδόσεις ΕΝΤΟΣ 2003