Αναζήτηση βιβλίου:
Υπο κατασκευή
Σύντομα...

ΚΟΝΙΣΚΟΣ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ
Βιώματα και μνήμες από το χωριό μου

 Συγγραφέας
 Κατηγορία
 ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ
 Έτος Έκδοσης
 2016
 Σελίδες
 304
 Διαστάσεις
 14x21
 ISBN
 978-960-9492-82-9
 Τιμή
 16   Ευρώ
 
Για το βιβλίο αυτό δεν υπάρχουν κριτικές αναγνωστών. Μπορείτε να γίνεται εσείς ο πρώτος που θα γράψει μια κριτική για το βιβλίο αυτό.
Προσθέστε το δικό σας σχόλιο για το βιβλίο αυτό
Απόσπασμα
από το βιβλίο
«Στην όμορφη οροσειρά των Χασίων είναι κτισμένο το δικό μας χωριό, ο Κονισκός, καθώς και τα παρακείμενα χωριά που αποτελούν το Δήμο Τυμφαίων και όλα τα δορυφορικά χωριά του Δήμου και όλης της οροσειράς.

Η οροσειρά των Χασίων ανήκει γεωγραφικώς στο Νομό Τρικάλων στην επαρχία Καλαμπάκας. Βρίσκεται απέναντι από την οροσειρά της Πίνδου. Αρχίζει από τη μεριά που είναι το χωριό Αγιόφυλλο και καταλήγει στην Ανατολική μεριά που είναι το χωριό Βερδικούσια (Βρυκουσιά στην ιδιωματική γλώσσα), και συνορεύει με το Νομό Λάρισας.»

(απόσπασμα από το βιβλίο)

Η αγάπη για την ιδιαίτερη πατρίδα συναντιέται με τη μνήμη και την αγωνία να μείνει άσβεστη στο πέρασμα του χρόνου. Με την κινητήρια δύναμη της παράδοσης γραμμένο, το βιβλίο τούτο είναι ένα όμορφο, αυθεντικό και νοσταλγικό οδοιπορικό στη ζωή, τα έθιμα, τις παραδόσεις των κατοίκων ενός αντιπροσωπευτικού χωριού της θεσσαλικής γης, του Κονισκού Τρικάλων.

Το απαράμιλλης ομορφιάς φυσικό τοπίο σε μια αρμονική συνεύρεση με τους ανθρώπους του μόχθου, τα ξένοιαστα παιδικά τους χρόνια, τις γεωργικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητές τους, τις συνήθειες, τις γιορτές, τις λύπες, τα τραγούδια, την ντοπιολαλιά. Από κάθε σελίδα αναδύεται το ξεχωριστό χρώμα ενός γνήσιου λαϊκού πολιτισμού, που όσο φθίνει στους αδυσώπητους καιρούς μας τόσο πιο επίκαιρος γίνεται.

Το ξεχωριστό ήθος, η απλότητα και η ζεστασιά των ανθρώπων του χωριού προβάλλει μέσα από τις λαϊκές αφηγήσεις και ιστορίες, τις προλήψεις, τα γνωμικά, τις παροιμίες, μέσα από όλη την ομορφιά και τη μαγεία του λαϊκού λόγου. Παράλληλα παρακολουθούμε τα ίχνη που άφησαν στο χωριό οι σημαντικοί σταθμοί της ιστορίας του τόπου, η Κατοχή, η Εθνική Αντίσταση, ο Εμφύλιος.

Μια σεμνή απόπειρα συμβολής στη λαογραφική παράδοση

και τη συλλογική μνήμη του λαού μας…

Κατηγορίες Βιβλίων
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ
ΑΡΧΕΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ-ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ
ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΣΥΛΛΕΚΤΕΣ
ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΔΟΚΙΜΙΑ-ΜΕΛΕΤΕΣ
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
ΙΣΤΟΡΙΑ
ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ
ΛΕΞΙΚΑ
ΛΕΥΚΩΜΑΤΑ
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΔΟΚΙΜΙΟ
ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ
ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ
ΠΑΙΔΙΚΟ-ΝΕΑΝΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ
ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
ΠΟΙΗΣΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΩΛΗΣΕΙΣ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ειδικές Περιοχές
ΠΑΙΔΙΚΟ & ΝΕΑΝΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ
Βιβλία στην κατηγορία
ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ:
-ΝΑΞΙΩΤΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ
-ΚΟΝΙΣΚΟΣ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ
-Νήσος Φούρνοι
-ΟΙ ΑΠΟΜΑΧΟΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ
-ΝΗΣΟΣ ΦΟΥΡΝΟΙ ΚΟΡΣΕΩΝ ή ΚΟΡΣΟΙ
-ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ ΤΟ ΣΙΒΡΙΣΑΡΙ
-ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑ (1900-1950)
-ΤΑ ΠΡΩΤΙΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΤΩΡΙΝΑ
-ΤΑ ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
-ΖΩΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΛΙΟΥ ΚΑΙΡΟΥ
-ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΜΑΣ
-ΠΑΝΗΓΥΡΙ, ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

 

Κατασκευή: Εκδόσεις ΕΝΤΟΣ 2003