Στοιχεία Τεύχους
 Υλικό απο το αρχείο του
"
του Βύρωνα"
Τεύχος:101 , Ημερομηνία: 10/2004
Στοιχεία Στήλής
Σελίδα:0
Κατηγορία -ΡΕΠΟΡΤΑΖ-
Περιεχόμενο
-
Συντάκτης
-
 

ΒΟΛΕΣ ΚΑΤΑ ΧΑΡΔΑΛΙΑ ΜΕ ΠΑΜΠΟΛΛΑ «ΓΙΑΤΙ»
Ο ΝΙΚΟΣ ΡΟΓΚΑΚΟΣ ΜΙΛΑ ΑΝΟΙΚΤΑ ΣΤΟ «ΕΝΤΟΣ»

«Δεν παραιτούμαστε από τους αγώνες!»

Σταθερός στους αγώνες του, με αμέτρητους σκοπούς και στόχους, από τους οποίους δεν λείπει ο ρομαντισμός, ο πρώην Δήμαρχος Βύρωνα κ. Νίκος Ρογκάκος, επικεφαλής της «Ενωτικής Παμβυρωνιώτικης Δημοτικής Κίνησης» ανοίγει την καρδιά του στο ΕΝΤΟΣ μιλώντας για ό,τι απασχολεί το Δήμο μας.
Πιο αναλυτικά, ο κ Ρογκάκος έκανε κατάθεση ψυχής στον Eκδότη μας κ. Θ. Φασούλα και στον δημοσιογράφο Φ. Σελάϋ.
Ας δούμε, όμως αυτές τις «καταθέσεις» με βάση τις ερωτήσεις μας που τόσο απασχολούν το πολιτικό σκέπτεσθαι των συνδημοτών μας.

ΕΝΤΟΣ: Τι σας έχει δέσει με το θεσμό της Τοπ. Αυτοδιοίκησης;

ΑΠ.: Από το 1982, που εκλέχτηκα Δημοτικός Σύμβουλος, αισθάνθηκα ότι είναι ένας θεσμός μέσα στην καρδιά της κοινωνίας, έστω κι αν δεν έχει τα θεσμικά και οικονομικά μέσα για να λειτουργήσει, όπως πρέπει. Η τοπική αυτοδιοίκηση και, κύρια, η πρωτοβάθμια είναι ένας θεσμός βαθιά δημοκρατικός και λαϊκός. Είναι ένας θεσμός αμεσότητας. Αυτό ακριβώς αγάπησα.

ΕΝΤΟΣ: Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες της πολιτικής σας;

ΑΠ.: Αγωνιζόμαστε για να αποκτήσουν το δικαίωμα εργασίας όλοι οι άνθρωποι, ενάντια στην ανεργία που μας επιβάλλεται από την σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική που δίνει μόνο απίθανα κέρδη και οφέλη στους έχοντες και κατέχοντες. Παλεύουμε για δωρεάν και δημοκρατική παιδεία με σύγχρονες υλικοτεχνικές υποδομές Παλεύουμε για την καθιέρωση της απλής αναλογικής στην εκλογή όλων των οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Συμμετέχουμε ενεργά στον αγώνα των δημοτών μας για την ειρήνη ενάντια στους πολέμους που προκαλούν τα σύγχρονα ιμπεριαλιστικά κέντρα, Η.Π.Α, ΝΑΤΟ, Ε.Ε.

ΕΝΤΟΣ: Ποιο είναι το έργο σας, ως Αντιπολίτευση;

ΑΠ.: Είμαστε αντίθετοι και παλέψαμε ενάντια στην ανταποδοτικότητα, δηλαδή στην είσπραξη χρημάτων από τους δημότες για υπηρεσίες που θα έπρεπε να τους παρέχει δωρεάν ο Δήμος (δημοτικά εργαστήρια, γήπεδα Εργάνης κ.ά). Είμαστε αντίθετοι με λογικές, όπως η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου στη Δημοτική Επιχείρηση.
Για μας, Αυτοδιοίκηση με όραμα σημαίνει, π.χ., o Δήμος Βύρωνα να προστατέψει (από εργολαβικά, εκκλησιαστικά κι άλλα συμφέροντα) και να αναπτύξει τον Υμηττό, προς όφελος του λαού. Επί της θητείας μου κάναμε έναν σχεδιασμό για τη δημιουργία ενός πλέγματος χώρων πολιτισμού και αθλητισμού, στην Εργάνη, στον Κουταλά, στο χώρο «Πικ-Νικ» απέναντι από το Δημοτικό Στάδιο, και στο ανενεργό λατομείο του Πολύδωρα. Αρκετά από αυτά, όπως το θέατρο «Άννα Συνοδινού», το αναψυκτήριο «Τα Άστρα», τα 4 γήπεδα του Κουταλά έγιναν πραγματικότητα. Με την ανάληψη όμως της νέας Δημοτικής Αρχής πολλά έργα «πάγωσαν».
Ως Αντιπολίτευση θέσαμε και θέτουμε τα ερωτήματα: Τι γίνεται με το χώρο του Σκοπευτηρίου και το πρώην αναψυκτήριο «Άρτεμις»; Τι γίνεται με το χώρο του «Πικ-Νικ», όπου είχαμε διανοίξει και γεώτρηση και ήρθαμε σε συνεννόηση με το Υπουργείο Γεωργίας, προκειμένου να ξεκινήσει η κατασκευή πέντε γηπέδων; Τι γίνεται με την κατασκευή του κολυμβητηρίου; Τι γίνεται με το νταμάρι του Πολύδωρα, όπου είχαμε κλείσει συμφωνία με τον Οργανισμό της Αθήνας για τη δημιουργία ήπιων αθλητικών και πολιτιστικών εγκαταστάσεων σε 30 στρέμματα; Γιατί ο Δήμαρχος εκχώρησε την διαχείριση του λατομείου του Κακορρέματος στην ΕΣΚΝΑ, κάτι στο οποίο ήμασταν αντίθετοι. Δεν είναι αληθές ότι το έργο αναμόρφωσης του χώρου σταμάτησε μετά την παραίτηση του Δήμου από τα δικαιώματα παρέμβασής του;
Γιατί υπάρχουν ταμπέλες που σηματοδοτούν «εκκλησιαστική περιουσία» σε χώρους που πρέπει να αξιοποιήσει ο Δήμος; Τι γίνεται με το χώρο μεταξύ Γρανικού και Κατεχάκη; O Δήμαρχος είναι δέσμιος των χρεώσεών του απέναντι σε παράγοντες και ειδικά τής Εκκλησίας.

ΕΝΤΟΣ: Ποια κατά τη γνώμη σας είναι τα τρία αρνητικά πεπραγμένα της σημερινής διοίκησης; Ποια, δε, τα τρία θετικά έργα της;

ΑΠ.: Καταρχήν δεν λειτουργεί πλέον η αμφίδρομη σχέση Δήμου-δημότη. Επί θητείας μου ο δημότης ερχόταν σε συνεχή επαφή με το Δήμαρχο και τις υπηρεσίες του Δήμου για να εκθέσει τα αιτήματά του. O νυν Δήμαρχος δέχεται τον κόσμο μόνο με ραντεβού και επιλεκτικά, όπως καταγγέλλουν πολλοί δημότες.
Η ανυπαρξία οράματος της Δημοτικής Αρχής έχει ως αποτέλεσμα τη μετατροπή του Δημοτικού Συμβουλίου σε όργανο επικύρωσης διαδικαστικών θεμάτων, όπως τις παρατάσεις τάφων. O Δήμαρχος, απ' ό,τι πληροφορούμαι, κάθεται πάνω από κομπιούτερ και προσπαθεί μέσα από το 'Ιντερνετ να βρει προγράμματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μήπως και κάνει έργο. Και δεν κατάλαβε ότι τα δύο χρόνια περάσανε, ότι του μένει μόνο άλλος ένας χρόνος. Γιατί σύμφωνα, τουλάχιστον, με τη φιλοσοφία του κ. Χαρδαλιά, -που με κατηγορούσε διότι μέχρι και την τελευταία ημέρα έκανα έργα -δήθεν προεκλογικά- τα έργα του τελευταίου χρόνου δεν «πιάνονται».
Έργα, που ειρήσθω εν παρόδω, δεν τα ψήφιζε. Αναφέρω κάποια, ενδεικτικά: Τις αναπλάσεις της πλατείας Αγ. Λαζάρου, του πάρκου της Αγ. Τριάδος, των πεζοδρομίων της Χρυσ. Σμύρνης, Κύπρου, κ.λπ., την ανάπλαση της πλατείας Εθνικής Αντίστασης (Ταπητουργείο) και της Παιδικής Χαράς της Ραιδεστού (που παρουσίασε ως δικό του έργο ενώ… την πέργκολα έφτιαξε), την εκκλησία του Αγ. Βασίλειου κ.ά.
Ο Δήμαρχος Χαρδαλιάς τελειώνει και εγκαινιάζει τα έργα της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής. Αποκρύπτει ότι επί των ημερών της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής εξασφαλίστηκε η οικοδομική άδεια για τις 9 αίθουσες της Μυρακτής και αγοράστηκαν τα οικόπεδα στα Νταμάρια και στην Ιωαννίνων.
Όχι μόνο δεν έχει να παρουσιάσει αυτοτελές έργο η παρούσα Δημοτική Αρχή αλλά οι συνεχείς αναμορφώσεις του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος έργων δείχνουν ότι δεν έχει σχεδιασμό.
Το μόνο θετικό που της αναγνωρίζω είναι η επικοινωνιακή της ικανότητα. Δυστυχώς αυτή χρησιμοποιείται για την παραπλάνηση του λαού. Δαπανώνται μεγάλα ποσά για δημόσιες σχέσεις και προβολή του Δημάρχου, όπως για παράδειγμα στον Τύπο.

ΕΝΤΟΣ: O Δήμαρχος υποστηρίζει ότι παρέλαβε 2,4 δισ. δραχμές ανεξόφλητα τιμολόγια συν λογαριασμούς έργων που «τρέχανε» χωρίς να υπάρχουν χρήματα. Αναφέρει ότι πέτυχε να νοικοκυρέψει το Δήμο...

ΑΠ.: Τον Δήμο τον παρέλαβα με χρέος και τον έδωσα με ένα τεράστιο έργο, με κάποια ανεξόφλητα τιμολόγια για την περαίωση έργων. Τα πιο διάφανα οικονομικά στην ιστορία του Δήμου, ήταν επί θητείας μου. Είναι γνωστό ότι δημιούργησα Ταμειακή Υπηρεσία ενώ έβαλα τους δημόσιους ελεγκτές να κάνουν έλεγχο στο Δήμο.
Πήραμε ένα δάνειο, ως πρόσκαιρη ανάγκη λειτουργίας της Δημοτικής Επιχείρησης, για να πληρωθούν οι εργαζόμενοί της. O κ. Χαρδαλιάς το καταψήφισε, αλλά όταν ανέλαβε το Δήμο βρήκε 270 εκ. δρχ. από αυτά στο Ταμείο.
Η σημερινή Δημοτική Αρχή θα είναι ανακόλουθη σε σχέση με τις προεκλογικές της εξαγγελίες αν και μέσα στον ενάμισι πρώτο χρόνο πήρε τέσσερα δισ. δρχ. δάνεια.

ΕΝΤΟΣ: Ο Δήμαρχος «κατάγγειλε» ότι παρέλαβε τη Δημοτική Επιχείρηση με χρέη στο ΙΚΑ και οφειλές στην Εφορία. Δεσμεύτηκε να την εξυγιάνει και να σώσει την εργασία «217 οικογενειών». Τι συμβαίνει με τη Δημοτική Επιχείρηση;

ΑΠ.: Αισθάνομαι πολύ υπερήφανος για όλο αυτό το μόρφωμα που λέγεται Δημοτική Επιχείρηση. Διότι ξεκίνησε εκ του μηδενός, πήρε δραστηριότητες που τις λυμαίνονταν άλλοι, ιδιώτες και όχι μόνο, εξασφάλισε θέσεις εργασίας. Το έχουμε καμάρι που δώσαμε δουλειά σε άνεργους νέους κι ας «σύρθηκα» στα δικαστήρια για δήθεν παράνομους διορισμούς.
Όταν αναφέρεται στο χρέος του ΙΚΑ, o Δήμαρχος αποσιωπά ότι o Δήμος και οι υπηρεσίες του, λειτούργησαν και λειτουργούν με ανθρώπινο δυναμικό που πληρώνει η Δημοτική Επιχείρηση. H στάση τους απέναντι στους εργαζόμενους φαίνεται από την προσπάθειά τους να τους επηρεάσουν πριν τις εκλογές για την ανάδειξη του Δ.Σ. του σωματείου τους. H προσπάθεια αυτή συνοδεύεται με άμεσους ή έμμεσους εκβιασμούς και απειλές. Λυπάμαι γιατί σε αυτήν την απαράδεκτη κινητοποίηση συμμετείχαν και σημερινοί αντιδήμαρχοι. Και ενώ κόπτονται για το ΙΚΑ των εργαζομένων προσέφεραν παχυλές αποδοχές στον Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης- ενώ επί θητείας μου έπαιρναν 35.000 και 45.000 δρχ. το μήνα, αντίστοιχα.

ΕΝΤΟΣ: Οι δρόμοι του Βύρωνα, έχουν «μπουκώσει» από τα πολλά αυτοκίνητα...

ΑΠ.: O Δήμος μας πρέπει να συνεχίσει να μαζεύει τα παλιά εγκαταλειμμένα αυτοκίνητα, όπως κάναμε εμείς. Πρέπει να προχωρήσουν τα υπόγεια πάρκινκ, για την κατασκευή των οποίων κάναμε απαλλοτριώσεις με τις οποίες διαφωνούσε (τότε) o κ. Χαρδαλιάς. Πιστεύουμε ότι τα γκαράζ πρέπει να κατασκευαστούν με πόρους του Δήμου. Είμαστε αντίθετοι με το σύστημα της αυτοχρηματοδότησης, που πάει να εφαρμόσει o Δήμαρχος, με την παραχώρηση δηλαδή οικοπέδων του Δήμου σε εργολάβους.

ΕΝΤΟΣ: H Δημοτική Συγκοινωνία δεν αποτελεί ένα έργο που θα λύσει πολλά προβλήματα στην πόλη;

ΑΠ.: Η Δημοτική Συγκοινωνία δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για τις ελλείψεις των κρατικών αστικών συγκοινωνιών. Κάθε Δημοτική Αρχή οφείλει να διεκδικεί τη βελτίωσή τους. H Δημοτική Συγκοινωνία στο Βύρωνα δεν θα είναι δωρεάν, όπως διατυμπανίζει o Δήμαρχος, καθώς εκτιμάμε ότι θα στοιχίσει τουλάχιστον 300 εκατ. δρχ. το χρόνο σε όλους τους δημότες, ακόμα και με τη συνδρομή σπονσόρων. Συμφωνούμε με τη Δημοτική Συγκοινωνία ως συμπληρωματικό έργο της αντίστοιχης κρατικής υποχρέωσης αλλά διαφωνούμε με το να πληρώνει o δημότης για να γίνουν στάσεις που κλείνουν σπίτια και αυλές και καταργούν πεζοδρόμια. Υπάρχουν καταγγελίες πολιτών που ακούστηκαν και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτός είναι o σχεδιασμός;

ΕΝΤΟΣ: Είναι γνωστή η αντίθεσή σας με την κατεδάφιση και ανακατασκευή των Δημοτικών Σχολείων της Αγ. Τριάδος και του «Χαραλαμπόπουλου», προκειμένου να μην χαθεί η ιστορική μνήμη. Ποια εναλλακτική λύση είχατε προγραμματίσει ως Δήμαρχος;

ΑΠ.: Δεν εναντιωθήκαμε μόνο στις κατεδαφίσεις αλλά και στην πρόθεση δημιουργίας μεγάλων γκαράζ κάτω από τα Δημοτικά Σχολεία… Επί θητείας μου, προωθούσαμε ως λύση του κτιριακού την αντικατάσταση της προκατασκευασμένης πτέρυγας της Αγίας Τριάδος -και όχι των ιστορικών κτιρίων- από ένα σύγχρονο κτίριο. Επίσης είχαμε ταχθεί υπέρ της απαλλοτρίωσης οικοπέδων για τη δημιουργία νέων αιθουσών με στόχο την επέκταση του «Χαραλαμπόπουλου».

ΕΝΤΟΣ: H προεκλογική υπόσχεση του νυν Δημάρχου ότι θα απαλλάξει τους δημότες από τα τέλη κατασκευής των χρηματοδοτούμενων από την Ε.Ε. αγωγών αποχέτευσης αποτέλεσε μείζον πεδίο αντιπαράθεσης. Ποια στάση τηρείτε τώρα, αμφότεροι;

ΑΠ.: O κ. Χαρδαλιάς έλεγε προεκλογικά για τις δήθεν χρηματοδοτούμενες εργολαβίες αποχέτευσης -γιατί δεν τίθεται θέμα χρηματοδότησης δημοτών από την Ε.Ε. αλλά μόνο του Δήμου- ότι δεν πρέπει να πληρώσουν και ότι θα τους επιστρέψει τα λεφτά που «αδίκως έδωσαν». Τώρα στέλνει λογαριασμούς. H ζωή ξεπλένει τα προεκλογικά ψέματα.
Εκείνο που θα μπορούσε να κάνει o κ. Χαρδαλιάς θα ήταν να καλέσει το λαό του Βύρωνα, να αγωνιστούμε, να ανατρέψουμε το Νόμο που επιβάλλει να πληρώνουν οι δημότες.

ΕΝΤΟΣ: Τι προτείνετε για την βελτίωση της καθαριότητας και της περιποίησης των χώρων πρασίνου;

ΑΠ.: Το πιο σημαντικό είναι o σεβασμός στους εργαζόμενους, γιατί αυτοί παράγουν το έργο. Αυτός δεν υπήρξε. Αντίθετα υποβαθμίστηκε η δουλειά μελών του επιστημονικού προσωπικού. Παράλληλα, καταργήθηκαν οι φύλακες στα πάρκα (όπως και στα σχολεία), για να ξαναγεμίσουν από ναρκωτικά και περιθωριακά στοιχεία. Υποβαθμίστηκαν η Αγ. Τριάδα, η Μυρακτής και πολλοί άλλοι χώροι.

ΕΝΤΟΣ: Πόσο σημαντική συνεισφορά στην άθληση του δημότη κρίνετε το έργο του αθλητικού χώρου της Εργάνης;

ΑΠ.: Οι παρεμβάσεις στην Εργάνη -σ' ένα χώρο που προϋπήρχε- υπήρξαν επιφανειακές. Ξοδεύτηκαν άπειρα χρήματα γι' αυτό που διατυμπανίστηκε ως χλοοτάπητας τέταρτης γενιάς και τώρα το γήπεδο ποδοσφαίρου έχει πρόβλημα καθίζησης. Όφειλε να ξέρει o Δήμαρχος, ότι σε ένα μεγάλο ξερό γήπεδο δεν πας να στρώσεις χόρτο, όταν από κάτω, σε 25 μέτρα βάθος, υπάρχουν τρόχαλο και παλιά μπάζα, γιατί απορροφάται αυτό. Θέλει ειδική υποδομή. Πέρα απ’ αυτό, όμως, αναγκάζουν το δημότη που θέλει να αθληθεί στα γήπεδα αυτά να πληρώνει.

ΕΝΤΟΣ: Ποια είναι η θέση σας για το ρόλο του τοπικού Τύπου;

ΑΠ.: Είμαι υπέρ του τοπικού Τύπου στο βαθμό που αντικειμενικά αντιμετωπίζει τα προβλήματα και ζητάει λύσεις. Δεν είμαι υπέρ ενός τοπικού Τύπου που έναντι πληρωμής συγχέει τη δημοσιογραφία με την επικοινωνιακή λογική του Δημάρχου και της Παράταξής του. Υπάρχουν εφημερίδες με ανύπαρκτη δυναμική στην τοπική κοινωνία, που χρυσοπληρώνονται από το Δήμο.

ΕΝΤΟΣ: Ποια είναι η γραμμή αντιπολίτευσης της «Ενωτικής Παμβυρωνιώτικης Δημοτικής Κίνησης», δηλαδή της Παράταξής σας;

ΑΠ.: Παρεμβαίνουμε με βάση τη φιλοσοφία μας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το έργο της Αντιπολίτευσης δυσχεραίνεται από την υποβάθμιση του Δημοτικού Συμβουλίου, στο οποίο έρχονται προς ψήφιση μόνο διαδικαστικά θέματα.

ΕΝΤΟΣ: Πώς αξιολογείτε τη στάση των άλλων Παρατάξεων;

ΑΠ.: Οι σχέσεις μας με την υπόλοιπη Αντιπολίτευση στηρίζονται στο δημοκρατικό διάλογο με στόχο να αντιμετωπίσουμε από κοινού τη σκληρή νεοφιλελεύθερη αντιλαϊκή πολιτική του Δημάρχου.

ΕΝΤΟΣ: Γυρίζοντας νοερά το χρόνο πίσω, στις εκλογές του 2002, τι θα αλλάζατε;

ΑΠ.: Το παρελθόν αποτελεί αφετηρία για το μέλλον. Κάναμε μεγάλο έργο αλλά είχαμε και αδυναμίες. O δημοκράτης άνθρωπος πρέπει να διδάσκεται από τα λάθη του, είτε αφορούν πολιτικές πρωτοβουλίες είτε επιλογή συνεργατών.

ΕΝΤΟΣ: Κλείνοντας τη συνέντευξη θα σας ρωτάγαμε εαν θα είστε υποψήφιος Δήμαρχος στις εκλογές του 2006;

ΑΠ.: O ίδιος, όπως και η Παράταξή μας, δεν παραιτούμαστε από τους αγώνες για την καλυτέρευση της ζωής των ανθρώπων, σε όλα τα επίπεδα, από τους εργατικούς αγώνες έως τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο αγώνας μας για τα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σκοπό έχει να υπηρετήσει τα συμφέροντα και τους αγώνες των εργαζομένων και μέσω αυτών των αγώνων να πετύχουμε και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των τοπικών κοινωνιών.
O Bύρωνας έχει ανάγκη από μια προοδευτική Δημοτική Αρχή, η οποία αν χρειαστεί δεν θα διστάσει να έρθει σε ρήξη με την Κεντρική Εξουσία για να διεκδικήσει τα δίκαιά του. Η περίοδος χάριτος τελείωσε. Η αντίστροφη μέτρηση για την ανατροπή της συντηρητικής πορείας του Δήμου έχει αρχίσει
Επιστροφή | Επιστροφή στην αρχική σελίδα | Επιστροφή στη σελίδα αναζήτησης