Στοιχεία Τεύχους
 Υλικό απο το αρχείο του
"
του Βύρωνα"
Τεύχος:101 , Ημερομηνία: 10/2004
Στοιχεία Στήλής
Σελίδα:0
Κατηγορία -ΥΓΕΙΑ-
Περιεχόμενο
-ΙΑΤΡΙΚΟ ΘΕΜΑ-
Συντάκτης
-
 

ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΗ ΤΡΙΧΟΦΥΪΑ
ΕΝΑ ΣΥΧΝΟ ΑΛΛΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΙΜΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ !

Tι είναι οι τρίχες και πώς αναπτύσσονται;

Ως γνωστόν, κάθε τρίχα αποτελείται από τη ρίζα (θύλακο) που είναι μέσα στο δέρμα και το στέλεχος που είναι το ορατό της τμήμα. Αναπτύσσεται κυκλικά σε δύο στάδια: Το στάδιο της ανάπτυξης, στο οποίο η τρίχα μεγαλώνει και το στάδιο της ηρεμίας, στο οποίο η τρίχα πέφτει αλλά η ρίζα συνεχίζει να υπάρχει. Μετά από ένα διάστημα, η ρίζα «ξυπνά» και ξαναμπαίνει σε στάδιο ανάπτυξης. Οι τρίχες που φαίνονται στο δέρμα αντιστοιχούν σε ένα μέρος μόνο των ριζών που υπάρχουν στο βάθος αφού, συνεχώς, άλλες τρίχες πέφτουν και άλλες αναπτύσσονται.

Ποιοι τύποι τριχών υπάρχουν;

Υπάρχει το χνούδι (μικρές, λεπτές και ανοιχτόχρωμες τρίχες), οι ενδιάμεσες και οι τελικές τρίχες (μεγάλες, παχιές και σκούρες). Το χνούδι μπορεί να μετατραπεί σε μεγαλύτερες τρίχες, όπως φυσιολογικά συμβαίνει στην εφηβεία.

Πού οφείλεται η υπερβολική τριχοφυΐα και πότε αποτελεί πρόβλημα;

Η αιτία του προβλήματος είναι συνήθως η λεγόμενη ιδιοπαθής υπερτρίχωση που είναι συχνή στις Ελληνίδες. Σε μερικές περιπτώσεις, όμως, μπορεί να χρειαστεί ιατρική εξέταση για κάποιο πρόβλημα υγείας, όπως είναι η υπερπαραγωγή ανδρογόνων ορμονών στην γυναίκα.

Η τριχοφυΐα αποτελεί πρόβλημα όταν έχουμε μεγάλες τρίχες σε σημεία του σώματος των γυναικών που είναι φυσιολογικά άτριχα ή έχουν μόνο μικρότερες τρίχες (πρόσωπο, λαιμός, στήθος, κοιλιά, μέση, χέρια και πόδια). Ανεπιθύμητη βέβαια μπορεί να είναι και η «φυσιολογική» τριχοφυΐα (μασχάλες - περιοχή του μπικίνι) στις γυναίκες καθώς και η υπέρμετρη τριχοφυΐα μερικών ανδρών. Επίσης, στην περιοχή του μπικίνι στις γυναίκες αλλά και στα γένια των ανδρών, οι τρίχες μπορεί να αναπτύσσονται μέσα στο δέρμα με αποτέλεσμα εμφάνιση σπυριών και φλεγμονής.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η ανεπιθύμητη τριχοφυΐα;

Οι συνήθεις τρόποι που χρησιμοποιούνται είναι οι εξής:
l Η προσωρινή απομάκρυνση των τριχών με διάφορους συνήθεις τρόπους (ξύρισμα, αποτριχωτικές κρέμες, τράβηγμα με κερί, τσιμπιδάκι, ηλεκτρικές συσκευές κ.λπ.) και ο αποχρωματισμός, που δεν έχουν σχεδόν καμία επίδραση στις ρίζες.
l Η μόνιμη καταστροφή των ριζών που είναι σε στάδιο ανάπτυξης με ηλεκτρόλυση και με LASER (φωτόλυση).
l Η ηλεκτρόλυση γίνεται με ειδικό μηχάνημα που διοχετεύει ηλεκτρικό ρεύμα στη ρίζα της τρίχας με αποστειρωμένη βελόνα. Είναι χρονοβόρα αφού «χτυπάει» μία ρίζα κάθε φορά, επώδυνη, και χρειάζεται ιατρική εμπειρία στην εφαρμογή της, οπότε σήμερα επιλέγεται σπανιότερα σε περιπτώσεις μεμονωμένων, κυρίως, τριχών.
• Τα LASER χρησιμοποιούνται πλέον αρκετά χρόνια και έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά τους, αξιοποιώντας την πλέον σύγχρονη τεχνολογία.

Τι είναι τα LASER και πώς δρουν;

Η λέξη LASER ουσιαστικά σημαίνει «ενισχυμένο φως» που παράγεται από ειδικά μηχανήματα. Μέσω οπτικών ινών εκπέμπεται με παλμούς στο δέρμα με στόχο την μελανίνη των θυλάκων, όπου και απορροφάται, καταστρέφοντάς τις τρίχες κυριολεκτικά «στη ρίζα τους». Η διαδικασία αυτή λέγεται φωτοθερμόλυση ή φωτόλυση και έχει γίνει σήμερα ασφαλής και σχετικά ανώδυνη, με τη ρύθμιση διαφόρων παραμέτρων και με την εφαρμογή συγχρονισμένης ψύξης του δέρματος.
Έτσι, στην περιοχή που εφαρμόζεται κάθε παλμός LASER, καταστρέφονται όλες οι ρίζες που είναι σε στάδιο ανάπτυξης. Η περιοχή εφαρμογής του κάθε παλμού μπορεί να αυξηθεί και έτσι έχουμε τη δυνατότητα γρηγορότερης θεραπείας (ακόμα και μεγάλων περιοχών, όπως τα πόδια) σε μία συνεδρία με χαμηλότερο κόστος. Επόμενες συνεδρίες χρειάζονται ανάλογα με το σημείο του σώματος, όταν οι ρίζες που δεν καταστράφηκαν σε προηγούμενη συνεδρία, διότι βρίσκονταν σε στάδιο ηρεμίας, αφού ολοκληρώσουν τον κύκλο τους και μπουν και αυτές σε στάδιο ανάπτυξης.
Έτσι, η φωτόλυση με LASER που εφαρμόζεται από τους ειδικούς Δερματολόγους, μπορεί να προσφέρει ασφαλή και μόνιμη σταδιακή μείωση της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας.

ΑΝΔΡΕΑΔΑΚΗΣ Ι. ΖΑΧΑΡΙΑΣ
Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος
Χρυσ. Σμύρνης 18 - 20, Βύρωνας
τηλ.: 210 76 48 000

*Ο Ιατρός κος Ανδρεαδάκης Ζαχαρίας, είναι στην διάθεση των αναγνωστών μέσω του ΕΝΤΟΣ για σχετικές συμβουλές και πληρέστερη ενημέρωση
Επιστροφή | Επιστροφή στην αρχική σελίδα | Επιστροφή στη σελίδα αναζήτησης