Στοιχεία Τεύχους
 Υλικό απο το αρχείο του
"
του Βύρωνα"
Τεύχος:101 , Ημερομηνία: 10/2004
Στοιχεία Στήλής
Σελίδα:0
Κατηγορία -ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-
Περιεχόμενο
-
Συντάκτης
-
 

ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
Το πνεύμα βγήκε πρωταθλητής!

Με τη συμμετοχή δεκάδων Ελλήνων και ξένων λογοτεχνών πραγματοποιήθηκε το τετραήμερο Πανελλήνιο Συνέδριο Λογοτεχνίας στις 18-21 Σεπτεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων στα πλαίσια της Ολυμπιάδας Γραμμάτων. Τις Εκδόσεις ΕΝΤΟΣ εκπροσώπησε ο συγγραφέας Ορέστης Ηλιανός, ο οποίος μιλώντας για τον ελληνικό Τύπο της Σμύρνης, είπε μεταξύ άλλων:
«Στις σελίδες του σατυρικού Τύπου αναβιώνει ένας ολόκληρος κόσμος. Χήρες, πεθερές, γεροντοκόρες, δούλες, μοδάτες, ράφτρες, αντελίνες, κοκέτες, καραβοπηδήχτρες, φαντασμένες, γαμπροί, λιμοκοντόροι, προικοθήρες, μωμόγεροι, παπάδες, θρησκόληπτοι, ηθοποιοί, θιασάρχες, πολιτικοί, δημοσιογράφοι. Διακωμωδούνται ακόμη φιλολογικοί καυγάδες, τα έργα και οι ημέρες του Δήμου, πολεμικά γεγονότα, επιδημίες, θεάματα, τούρκοι αξιωματούχοι και ανθελληνικές ενέργειες της οθωμανικής κυβέρνησης.
Χρειαζόταν το δίχως άλλο να έχει κανείς κότσια για να ασκεί τη δημοσιογραφική σάτιρα στο πλαίσιο της αυταρχικής οθωμανικής αυτοκρατορίας. Οι διώξεις δεν ήταν καθόλου σπάνιες και ο δημοσιογράφος ή ο εκδότης της εφημερίδας που ξεπερνούσαν τα (στενά) όρια ανοχής της εξουσίας κατέληγαν συχνά στη φυλακή».
Στο τέλος της ομιλίας του ο συγγραφέας διάβασε με ζωντάνια αποσπάσματα της σατυρικής Σμυρναίικης εφημερίδας «Κόπανος» (που επανέκδωσαν σε τρεις πολυτελείς τόμους οι Εκδόσεις ΕΝΤΟΣ) και απέσπασε θερμό χειροκρότημα από τους ενθουσιασμένους σύνεδρους.
Οικοδεσπότες της τετραήμερης συνάντησης που τέθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, ήταν τα περιοδικά «Νέα Αριάδνη», «Κελαινώ» η Eταιρεία «Πολιτιστική Συνεργασία» και ο λογοτεχνικός όμιλος «Ξάστερον».
Στο συνέδριο προέδρευσε η λογοτέχνις και εκδότρια της «Νέας Αριάδνης» Καίτη Λειβαδά ενώ την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο συγγραφέας και πρέσβης επί τιμή Βασίλης Βιτσαξής. Παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Εθνικής Εταιρείας Ελ. Λογοτεχνών Ευάγγελος Μόσχος, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών Παύλος Ναθαναήλ, η γενική γραμματέας της Ε.Ε.Λ. Ελευθερία Αναγνωστάκη-Τζαβάρα και πολλοί άλλοι εκπρόσωποι των γραμμάτων και των τεχνών.
Επιστροφή | Επιστροφή στην αρχική σελίδα | Επιστροφή στη σελίδα αναζήτησης