Αμπατιέλου – Ποσάντζη Άννα

Η Άννα Αμπατιέλου – Ποσάντζη γεννήθηκε στο Λεωνίδιο Κυνουρίας. Λίγο πριν απ’ τον πόλεμο του 1940, εγκαταστάθηκε με την οικογένειά της στην Αθήνα. Από το 1957 μένει μόνιμα στον Πειραιά. Το 1943 οργανώνεται στην ΕΝΙΑΙΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΝΕΩΝ (Ε.Π.Ο.Ν.) και συμμετέχει ενεργά στον απελευθερωτικό αγώνα του λαού μας. Για τη δράση της αυτή συλλαμβάνεται το 1948 και μένει κρατούμενη για 4 χρόνια στα στρατόπεδα «πειθαρχημένης διαβίωσης πολιτικών εξορίστων γυναικών» στη Χίο, Τρίκκερι, Μακρόνησ και πάλι Τρίκκερι. Από το 1956 είναι μέλος της Ε.Δ.Α. μέχρι την ημέρα του πραξικοπήματος της χούντας το 1967. Την ίδια μέρα συλλαμβάνεται και μένει εξόριστη για 3 χρόνια στη Γυάρο και την Αλικαρνασσό. Στη διάρκεια της εξορίας της επικοινωνεί με τα παιδιά της με μικρές ιστοριούλες που γράφει και τις στέλνει όποτε βρίσκει την ευκαιρία… Αυτό έγινε αφορμή ν’ ασχοληθεί αργότερα με το γράψιμο παιδικών βιβλίων αξιοποιώντας τον λίγο χρόνο που της έμενε μετά τη δουλειά της δακτυλογράφου και τις άλλες υποχρεώσεις που είχε. Το 1987 εκδίδει το «ηταν μια χαρούμενη πλαγιά» που μέχρι τώρα έχει επανεκδοθεί εφτά φορές. Ακολουθεί το «γνωριμία με τα νεοκλασικά σπίτια της γειτονιάς» το 1991. Το 1999 επιμελείται την επανέκδοση του παιδικού βιβλίου του αξιόλογου συγγραφέα Haward Fast, «O Τόνης και η μαγική πόρτα» μετάφραση Αλίκης Παπαθεολόγου. Από το 1987 είναι μέλος της «ΠΑΜΠΕΙΡΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ» (Π.Ε.Δ.Δ.Α.) που έργο και σκοπός της είναι η ηθική και υλική συμπαράσταση προς τους λαούς και τις ομάδες και ιδιαίτερα των παιδιών, των διαφόρων περιοχών της γης, που υφίστανται τις συνέπειες από τα αντιδημοκρατικά και βάρβαρα καθεστώτα.

Εμφάνιση του μοναδικού αποτελέσματος

Εμφάνιση 16 32 64

ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ

16,00 

«Πειραιάς… Πόλη με έντονα τα σημάδια του παρελθόντος. Ξεχωρίζουν σαν άφωνοι μάρτυρες εποχών που χάθηκαν μέσα στους αιώνες. Εγκαταλειμμένα αρχοντικά που πεισματικά αντιστέκονται στο χρόνο, άλλα που δεν μπορούν ν’ αντέξουν και καταρρέουν. Αρχαία κτίσματα ξαναβλέπουν το φως, προκαλώντας το ενδιαφέρον στους περαστικούς, ενώ κομμάτια από πελώρια τείχη πάνω στα βράχια της Πειραϊκής, σύμβολα της εποχής τους, στέκονται αμετακίνητα χιλιάδες χρόνια».
Το παρελθόν και το παρόν μίας πόλης-συμβόλου, του Πειραιά, παρουσιάζονται ανάγλυφα στο Λεύκωμα της Άννας Αμπατιέλου. Σκίτσα, φωτογραφίες, καρτ-ποστάλ και ζωγραφιές του μεγάλου λιμανιού και των ανθρώπων του συνοδεύονται από κείμενα γραμμένα για παιδιά και νέους. Ιστορικά στοιχεία και ημερομηνίες βοηθούν το νεαρό αναγνώστη να εντρυφήσει στην πορεία του Πειραιά μέσα στο χρόνο και να αφεθεί σε ένα ταξίδι του νου και της ψυχής, περιπλανώμενος στις φωτογραφίες του παλιού Πειραιά. Τα μέρη που μάγεψαν τους κατακτητές που κατέπλευσαν στο λιμάνι, παρουσιάζονται στην πλούσια πολύχρωμη εικονογράφηση.
Το Φωτογραφικό Λεύκωμα με σπάνιες εικόνες τού Πειραιά θα κεντρίσει το ενδιαφέρον όχι μόνο των παιδιών, αλλά και τους μεγαλύτερους σε ηλικία αναγνώστες που ενδιαφέρονται για την ιστορία του λιμανιού.