Μερακλής Μ. Γ.

Ο λαογράφος και φιλόλογος Μ. Γ. Μερακλής γεννήθηκε το 1932 στην Καλαμάτα. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Γοττίγγης της Γερμανίας, όπου και εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή του. Το 1975 εξελέγη τακτικός καθηγητής Λαογραφίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του οποίου διετέλεσε και πρύτανης (1981 – 1982). Στο χρονικό διάστημα 1990 – 1999 δίδαξε το ίδιο αντικείμενο στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών, ύστερα από μετάκληση. Είναι γενικός γραμματέας της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας, χρημάτισε πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων. Έχει εκδώσει βιβλία αναφερόμενα στη λαογραφία και τη (νεοελληνική κατεξοχήν) φιλολογία και έχει δημοσιεύσει πολυάριθμα άρθρα σχετικά με τα δύο αυτά αντικείμενα.

Εμφάνιση του μοναδικού αποτελέσματος

Εμφάνιση 16 32 64

ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΜΑΣ

15,00 

«Υπάρχει ένας κόσμος μαγικός, που ολοένα περισσότερο λησμονάμε την ύπαρξή του. Είναι το παραμύθι. Στη μαγεία αυτού του κόσμου θέλω να σας οδηγήσω για λίγο, γιατί, όπως θα δούμε, στις αρχές της καταγωγής του ανακαλύπτουμε τις ρίζες της δικής μας καταγωγής».
Την περιπλάνησή μας στο μαγικό κόσμο του παραμυθιού αναλαμβάνει ο έγκριτος λαογράφος Μιχάλης Γ. Μερακλής, μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του «Τα παραμύθια μας».
Πρόκειται για τη δεύτερη, χρονολογικά, πιο ολοκληρωμένη μελέτη γύρω από τα ελληνικά παραμύθια και τις λαϊκές παραδόσεις που μεταδόθηκαν από γενιά σε γενιά, γραμμένη περίπου τέσσερις δεκαετίες μετά την έκδοση του μνημειώδους δίτομου έργου του Γ. Α. Μέγα, «Ελληνικά Παραμύθια».
Βαδίζοντας στα μονοπάτια που άνοιξε στην ελληνική λαογραφία ο δάσκαλός του, ο Μ. Γ. Μερακλής αποκρυπτογραφεί τα νοήματα των μύθων, σκιαγραφεί τους χαρακτήρες των ηρώων τους και διαγράφει ιστορικά το ιστορικό πλαίσιο που ενέπνευσε τα παραμύθια και τις καταστάσεις που περιγράφουν. Μελετώντας τη θεματογραφία και το περιεχόμενό τους, ο συγγραφέας παραθέτει αξιολογικά πλήθος παρατηρήσεων που αναδεικνύουν τη λαογραφική, κοινωνιολογική και λογοτεχνική διάσταση των παραμυθιών.
Στο βιβλίο περιλαμβάνονται επτά επιμέρους εργασίες, όπου αναλύονται:
• Η προέλευση του παραμυθιού – ειδικότερα του ελληνικού.
• Η επιβίωση των παλιών μορφών των παραμυθιών και η δημιουργία νέων.
• Οι επιστημονικές συνέπειες της ραγδαίας υποχώρησης του παραμυθιού στην εποχή μας.
• Η φιλολογική έρευνα του παραμυθιού.
• Η εξέταση των παραμυθιών και της κοινωνικής θεώρησής τους με γνώμονα τη λαογραφία.
• Η σημασία και η λειτουργία του λαϊκού στοιχείου.
Ο Μ. Γ. Μερακλής παραθέτει τις απόψεις που έχουν διατυπώσει για το παραμύθι οι σχολές της ευρωπαϊκής διανόησης. Παράλληλα, στοιχειοθετεί όλη την ιστορική διαδρομή που ακολούθησε η λαϊκή «ποίηση», από τα πρωτόγονα, μυθολογικά σκευάσματα έως τους σύγχρονους χάρτινους ήρωες του σελιλόιντ.
«Ο Παλαμάς έγραψε κάποτε: “Μέσα από τα λογής παραμύθια και συναξάρια μας, η πρωτόγονη ψυχή των Ελλήνων ζει και βασιλεύει, με τα σπουδαιότερα σημάδια της, λαχταριστή”. Εγώ τον πιστεύω», σημειώνει ο συγγραφέας στη μελέτη του «Τα παραμύθια μας», η οποία διατίθεται από όλα τα βιβλιοπωλεία και τις εκδόσεις “ΕΝΤΟΣ”.