Στρούζα-Μαργαρίτη Στάσα

Η Στάσα Στρούζα-Μαργαρίτη γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου και σπούδασε. Το 1967 εκδίδει την πρώτη της ποιητική συλλογή Το κίτρινο φουστάνι, για να ακολουθήσουν το 1972 η ποιητική συλλογή Γεύση ζωής και το Άσμα ασμάτων (Απόδοση Σολομώντα). Συγχρόνως δημοσιεύονται χρονογραφήματά της στην πρώτη σελίδα της εφημερίδα Εμπρός. Το 1973 η Στάσα Στρούζα-Μαργαρίτη έλαβε το Α΄ Βραβείο Θεάτρου του Καλοκαιρίνειου Διαγωνισμού του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» με το έργο της Αυγή Ντυπέν, το οποίο διασκευασμένο από την ίδια παρουσιάστηκε από το δεύτερο κανάλι της Ελληνικής Τηλεόρασης στη σειρά «Αθάνατες ιστορίες αγάπης», με τον τίτλο «Σοπέν Σάνδη».
Το 1974 έλαβε πάλι το Α΄ βραβείο θεατρικού έργου στο διαγωνισμό του φιλολογικού συλλόγου «Παρνασσός» για το έργο της «Το μεγάλο πρόβλημα».
Το 1977 εξέδωσε το έργο της Πορεία προς το Φως (ραψωδία), το οποίο έτυχε διακρίσεως από την έδρα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Βυζαντινολογίας του Πανεπιστημίου Μπόχουμ (Bochum) της Γερμανίας.
Το έτος 1978 εκλήθη από την ΕΡΤ-1 ως κειμενογράφος για την τηλεοπτική διασκευή έργων Ελλήνων διηγηματογράφων, όπως «Γυναίκες της Βίβλου» (επεισόδια 23), «Πορεία προς Εμμαούς» (επεισόδια 7), «Μια νύχτα», ραδιοφωνικό θεατρικό χρονικό του πολέμου 1940 και άλλα. Συγχρόνως εκλήθη από την ΕΡΤ-2 και έγραψε τη ραδιοφωνική θεατρική σειρά «Παύλος, ο Απόστολος των Εθνών» (επεισόδια 43).
Το έργο της Η κυρά της Σμύρνης είναι ένα αφιέρωμα στη μνήμη της μητέρας της καθώς και σε όλες τις γυναίκες της Σμύρνης, το οποίο βραβεύτηκε από την Εστία Νέας Σμύρνης.

Εμφάνιση του μοναδικού αποτελέσματος

Εμφάνιση 16 32 64